| Nyomtatás |
csiksomlyo-e1428472142994

HATÁRTALANUL 2015/2016

„Barangolás Erdélyország kulturális és természeti kincsei körül”

Az EMET „Határtalanul!” tanulmányi kirándulás hetedikeseknek pályázaton nyert 1.130.000 Ft-ból a Kápolnásnyéki Vörösmarty Mihály Általános Iskola, Gimnázium és AMI 39 hetedikes diákja és 4 pedagógusa utazhatott Erdélybe, Székelyföldre április 11-15-ig.

A hétfői „utazós” nap (Nagyvárad, Király-hágó, Bánffyhunyad, Kolozsvár megállókkal tarkítva) végén izgatottan érkezett a csoport Oroszhegyre, ahol a vendéglátók nagy szeretettel és finom vacsorával készültek.

Kedden igazi különleges és tartalmas délelőtt várt kicsiket és nagyokat egyaránt. A házi kenyérsütést Tünde nénitől tanulhatták, a háború és hadifogság nehézségeit a 94 éves Áron bácsitól hallhatták, a házi szőttes készítését is kipróbálhatták, a tájház történetét pedig Melánia tanárnő elmondása alapján ismerhették meg a gyermekek.  A frissen sült házi kenyér külső héjának leverése („egészséges chips”) és a frissen sült, illatozó pityókás kenyér kóstolása felejthetetlen élmény. S ezzel még nem volt vége! Az iskolában lelkes diákok és az igazgató, Mihály Tibor (aki egyébként helytörténész, és a székely nép elismert kutatója) fogadta a csoportot. Tibi bácsi hatalmas szeretettel és szerteágazó, pontos tudással mesélt a faluról, az iskoláról, a székelyek hagyományairól, szokásairól, jellemzőiről. Székelyderzs vártemplomának megtekintése után Oroszhegy csodáinak feltérképezése folyatódott. Az esti program ismét a faluban zajlott, kellemes túra vezetett a hegytetőre a kilátóhoz, ahol a ködös idő ellenére minden diák rácsodálkozott a környező táj szépségére.

Szerda reggel ismét meglepetés várta a csapatot: Bálint Elemér Imre, Oroszhegy polgármestere fogadta a hivatal dísztermében a kápolnásnyékieket. Majd a tervezett programnak megfelelően Székelyudvarhely, a Tolvajos-tető, Csíksomlyó, a Gyilkos-tó és a Békás-szoros felfedezése következett. Rendkívüli megálló zárta a napot: Zetelakán a víztározó megér pár percet!

„Jót tenni jó” – Csaba testvér gondolatát minden diák a sajátjának érezhette csütörtök reggel, amikor a helyi napköziotthonban adományok átadásával kezdődött a nap. Hálásan és nagy szeretetettel fogadták a ruhákat és iskolaszereket az ottani gyermekek. Ezután a szokott menetrend szerint zajlott minden: Parajd, Korond, Farkaslaka, Szejkefürdő. Korondon sokoldalú program várta a csapatot: a fényképen épp a Csiga-dombra másznak az ifjak, majd az Árcsó vizét kóstoltuk, végül Józsa János fazekasmester fogadott nagy szeretettel.

A hazautat senki nem várta, de eljött a péntek. Székelykeresztúron szakadt az eső Petőfi körtefájánál, Fehéregyházán a Petőfi-kútnál és a Múzeumnál azonban már jó idő várta az utazókat. Déva vára idén már felújítva (újraépítve?) fogadta a látogatókat, majd Aradon, a vesztőhelyen elénekelt magyar és székely himnuszokkal zárult az utazás.

Folytatás jövőre, egy új csapattal!

Gránitz-Pápai Judit, Kápolnásnyék

 

 Parajd k

(Nagyítás: katt a képre!)

.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-

Barangolás Erdélyország kulturális és természeti értékei körül
HAT-15-05-004
2016. április 11-15.

 

Elolvasom az élménybeszámolót

 


 

 

Névnap

Ma 2020. június. 1, hétfő,
Tünde napja van.
Holnap Anita, Kármen napja lesz.

Pontos idő

Ulti Clocks content

Határtalanul