Általános iskola
| Nyomtatás |
hatartalanul

Barangolás Erdélyország kulturális és természeti kincsei között

Az EMET Határtalanul tanulmányi kirándulás hetedikeseknek pályázat segítségével, 1.287.000 Ft támogatással iskolánk 44 fős csoportja (39 diák és 5 pedagógus) utazhatott Erdélybe, Székelyföldre a már hagyományosnak tekinthető tavaszi kirándulásra. Az április 24-28-ig tartó kirándulásról nem idő-, hanem betűrendben készítettünk élménybeszámolót.

Fogadják szeretettel!

ELOLVASOM

Képek a barangolásról

 

A kiránduláson készült rövid videó


 
| Nyomtatás |

                  ÁLTALÁNOS ISKOLA

GIMNÁZIUM


hatartalan-logo 
| Nyomtatás |
csiksomlyo-e1428472142994

HATÁRTALANUL 2015/2016

„Barangolás Erdélyország kulturális és természeti kincsei körül”

Az EMET „Határtalanul!” tanulmányi kirándulás hetedikeseknek pályázaton nyert 1.130.000 Ft-ból a Kápolnásnyéki Vörösmarty Mihály Általános Iskola, Gimnázium és AMI 39 hetedikes diákja és 4 pedagógusa utazhatott Erdélybe, Székelyföldre április 11-15-ig.

A hétfői „utazós” nap (Nagyvárad, Király-hágó, Bánffyhunyad, Kolozsvár megállókkal tarkítva) végén izgatottan érkezett a csoport Oroszhegyre, ahol a vendéglátók nagy szeretettel és finom vacsorával készültek.

Kedden igazi különleges és tartalmas délelőtt várt kicsiket és nagyokat egyaránt. A házi kenyérsütést Tünde nénitől tanulhatták, a háború és hadifogság nehézségeit a 94 éves Áron bácsitól hallhatták, a házi szőttes készítését is kipróbálhatták, a tájház történetét pedig Melánia tanárnő elmondása alapján ismerhették meg a gyermekek.  A frissen sült házi kenyér külső héjának leverése („egészséges chips”) és a frissen sült, illatozó pityókás kenyér kóstolása felejthetetlen élmény. S ezzel még nem volt vége! Az iskolában lelkes diákok és az igazgató, Mihály Tibor (aki egyébként helytörténész, és a székely nép elismert kutatója) fogadta a csoportot. Tibi bácsi hatalmas szeretettel és szerteágazó, pontos tudással mesélt a faluról, az iskoláról, a székelyek hagyományairól, szokásairól, jellemzőiről. Székelyderzs vártemplomának megtekintése után Oroszhegy csodáinak feltérképezése folyatódott. Az esti program ismét a faluban zajlott, kellemes túra vezetett a hegytetőre a kilátóhoz, ahol a ködös idő ellenére minden diák rácsodálkozott a környező táj szépségére.

Szerda reggel ismét meglepetés várta a csapatot: Bálint Elemér Imre, Oroszhegy polgármestere fogadta a hivatal dísztermében a kápolnásnyékieket. Majd a tervezett programnak megfelelően Székelyudvarhely, a Tolvajos-tető, Csíksomlyó, a Gyilkos-tó és a Békás-szoros felfedezése következett. Rendkívüli megálló zárta a napot: Zetelakán a víztározó megér pár percet!

„Jót tenni jó” – Csaba testvér gondolatát minden diák a sajátjának érezhette csütörtök reggel, amikor a helyi napköziotthonban adományok átadásával kezdődött a nap. Hálásan és nagy szeretetettel fogadták a ruhákat és iskolaszereket az ottani gyermekek. Ezután a szokott menetrend szerint zajlott minden: Parajd, Korond, Farkaslaka, Szejkefürdő. Korondon sokoldalú program várta a csapatot: a fényképen épp a Csiga-dombra másznak az ifjak, majd az Árcsó vizét kóstoltuk, végül Józsa János fazekasmester fogadott nagy szeretettel.

A hazautat senki nem várta, de eljött a péntek. Székelykeresztúron szakadt az eső Petőfi körtefájánál, Fehéregyházán a Petőfi-kútnál és a Múzeumnál azonban már jó idő várta az utazókat. Déva vára idén már felújítva (újraépítve?) fogadta a látogatókat, majd Aradon, a vesztőhelyen elénekelt magyar és székely himnuszokkal zárult az utazás.

Folytatás jövőre, egy új csapattal!

Gránitz-Pápai Judit, Kápolnásnyék

 

 Parajd k

(Nagyítás: katt a képre!)

.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-

Barangolás Erdélyország kulturális és természeti értékei körül
HAT-15-05-004
2016. április 11-15.

 

Elolvasom az élménybeszámolót

 


 

 
| Nyomtatás |
par00
Parajd látkép
nagyítás: katt a képre

Határtalanul 2014/2015

Székelyföldi utazás

(Határtalanul!
Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek)


Immár harmadik éve, hogy iskolánk hetedikes tanulói Erdélybe utazhatnak a Határtalanul! tanulmányi kirándulás hetedikeseknek pályázat segítségével. Az idei tanévre 1 219 450 Ft támogatást nyert intézményünk, mely 36 diák és 4 kísérőtanár számára biztosítja a szállás- és utazási költségeket

Április 13-17-ig a „Barangolás Erdélyország kulturális és természeti kincsei között” tematikus út keretében Nagyváradon, Csucsán és Kolozsváron át Oroszhegy az úti cél. Innen Parajdra, Korondra, Szejkefürdőre, Farkaslakára, Székelyderzsre, Székelyudvarhelyre vezetnek majd a napi kirándulások. Természetesen a Gyilkos-tó, a Békás-szoros és Csíksomlyó is szerepel a programban. A hazaút állomásai: Székelyszentkirály, Fehéregyháza, Déva és Arad.

Az utazás célja, hogy a fiatalok megismerjék Erdély szépségeit, a székely nép életét, s a határon túli magyar területeken járva is átérezzék, hogy valóban „jó magyarnak lenni”. Az öt nap során az iskolai tananyaghoz kapcsolódóan, ám rendhagyó formában gyűjthetnek ismereteket tanulóink: szavalókórus, drámajáték, közös éneklés, fotótanfolyam, bórvíz- és talajvizsgálat is színesíti a programot.


 

 
| Nyomtatás |
hat02

HATÁRTALANUL!

2013/2014. tanév

Kápolnásnyéki hetedikesek Erdélyben

Egy több órás előkészítő foglalkozás és az azon szerzett ismereteket is felmérő előkészítő óra után iskolánk hetedikes diákjai (30 fő és kísérőik) öt tartalmas napot tölthettek Erdélyben, Székelyföldön a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által kiírt, EMET által finanszírozott „Határtalanul! – Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek” pályázatának egyik nyerteseként, április 7-11-ig. Barangolás Erdélyország kulturális és természeti kincsei között című utazásuk igazi élményt jelentett minden résztvevőnek.

A kirándulás nem titkolt célja volt, hogy ismert és kevésbé ismert helyeket felkeresve, irodalmi hagyományainkat szem előtt tartva ismerkedhessenek meg a tanulók Erdélyország kincseivel. Az odaúton (Nagyvárad, Csucsa, Kolozsvár) Ady Endre és Hunyadi Mátyás, a hazaúton többek között Petőfi Sándor (Székelykeresztúr, Segesvár, Fehéregyháza) került előtérbe, de Dsida Jenő, Tamási Áron, Orbán Balázs, Attila fejedelem és Csaba királyfi is a kirándulás „szereplői” voltak. Ha kedvenc programjukról kérdezzük a résztvevőket, megoszlanak a vélemények: Nagyvárad, Kolozsvár, Oroszhegy, Székelyudvarhely, Korond, Parajd, Szejke, Farkaslaka, a Gyilkos-tó, a Békás-szoros, a Tolvajos-tető, Déva és Arad egyaránt szerepel a „szívünk csücske” kategóriában. A diákok lelkesen és elégedetten értek haza, sokszor elhangzott a „Maradjunk még!” és a „Menjünk vissza!” mondat is. Talán lesznek, akik (akár családjukkal együtt) valóban visszatérnek még Erdélybe, mások már a Felvidékre vágynak, hogy minél többet láthassanak magyar kincseinkből.

Reméljük, jövőre is utazhatnak az akkori hetedikesek!

Fényképek hamarosan.

 


 

 
<< Első < Előző 1 2 Következő > Utolsó >>

Oldal 2 / 2

Névnap

Ma 2020. június. 1, hétfő,
Tünde napja van.
Holnap Anita, Kármen napja lesz.

Pontos idő

Ulti Clocks content

Határtalanul